Tarwegras is de eenbladige kiem van tarwe, Triticum aestivum. Niet alle tarwe is geschikt om als tarwegras te telen. Alleen zeer kiemkrachtig zaad van een snelle koude groeier is hiervoor geschikt. Middels een zorgvuldig selectieproces zijn 4 soorten geselecteerd om mee te telen. Het bestaat uit gecertificeerd biologische en geheel gave zaden zonder kaf. Het kiempercentage is 99,4%. De zaden kiemen al na 8-10 dagen en wortelen snel en krachtig. U kunt dit zaad bij ons bestellen. De teelt van biologisch tarwegras vindt bij Biosfeer Groede plaats in een speciaal ontwikkelde kas. Het water is gevitaliseerd en er wordt gebruik gemaakt van passieve en geforceerde beluchting.

Tarwe kiemt het beste bij een gematigde temperatuur van rond de 16 graden en bij een duidelijk dag en nacht verschil. Het zaad moet uit efficiëntie overwegingen zeer dicht worden gezaaid en daaruit volgt een kans op schimmels. Dit wordt opgelost zónder het gebruik van schimmeldodende middelen. Biosfeer Groede teelt daarom in bakjes met zeer precies samengesteld biosubstraat, of in de volle Zeeuwse grond. De kleibodem wordt zorgvuldig bewerkt en gevoed met minerale klei, micro-organismen en biologische, niet-dierlijke meststoffen. De rijke voedingsbodem, van zowel de volle grond als ons biosubstraat voor de teelt in matten tarwegras, garandeert een hoog gehalte aan voedingsstoffen in tegenstelling tot de teelt op water.

pers

tarwegraspers1_250.jpg

Schimmels krijgen geen kans door het hanteren van een maximale teeltduur van 13 dagen en een onverwarmde teelt van 1 maart t/m 31 oktober. Buiten deze periode wordt geteeld met een zeer lichte takelverwarming voor een nachttemperatuur van 12 graden en een variabele dagtemperatuur. Op deze wijze zullen de kiemplanten zich beschermen tegen moeilijke omstandigheden zonder dat dit teveel energie kost van de plant. Het resultaat is een frisgroen, rins-zoet product met duidelijke zoethouttonen. Het gras moet ook culinair gebruikt kunnen worden.

Het gras groeit tot een lengte tussen de 16 cm en de 20 cm en moet “levend” zijn. Dat wil zeggen dat het volledig water en voeding op kan nemen via een dicht sneeuwwit worteldek. Doordat het gras zo dicht wordt gezaaid begint het afsterven na 13 dagen. Het gras zal bossig worden aan de bovenkant. Het is dan niet meer geschikt voor consumptie omdat de wezenlijke stoffen ontbreken voor het doel waarvoor tarwegras gebruikt kan worden in de voeding. Tarwegras dat stervend is heeft ook een lagere sapopbrengst.

tarwegrassapstroom_250.jpg

Na het snijden worden de overgebleven delen gecomposteerd en over de akkers verspreid. Vers tarwegras wordt altijd dagvers bij de klant aangeleverd, dat wil zeggen oogstdatum = leverdatum. De temperatuur van het verse gras zal rond de 4 graden Celcius zijn. Het enkele dagen opslaan van het gras in een koeling kan op aanvraag van de klant. Indien de planning zo loopt dat Biosfeer Groede het vers gesneden gras moet opslaan wordt altijd de klant ingelicht en op verzoek een temperatuursregistratie meegeleverd.

Het verse biologische tarwegras wordt op de boerderij direct na de oogst koud geperst voor ons verse sap. Dit verse tarwegrassap wordt gekoeld op 0°C en binnen 3 uur aan U geleverd. Het resterende deel wordt vervolgens meteen 'flash-frozen', dat wil zeggen dat het binnen enkele seconden wordt ingevroren. Door deze behandeling blijven de gevoelige fytonutriënten optimaal behouden, met ongeveer 90% van de kracht van vers.